ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τηλ:2641044320

Καλέστε μας για μια δωρεάν μελέτη

Καλέστε μας για μια δωρεάν μελέτη
Εμπιστευθείτε μια τοπική εταιρία που σας εγγυάται μια σωστή και αξιόπιστη εγκατάσταση

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΦΥΣΙΚΟΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΦΥΣΙΚΟΣ
Tηλ. Επικοινωνίας 6946946832
Από το Blogger.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ

Aitoloakarnania Blogs
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Στον χάρτη της “πράσινης” ενέργειας μπαίνουν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες προσέγγισης του στόχου 20-20-20 για το τέλος της δεκαετίας.

Η απεμπλοκή από τα …λιμνάζοντα ύδατα της ελληνικής αδράνειας αρκετών μεγάλων έργων στον τομέα των ΑΠΕ που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το axiaplusgr. ότι προωθείται από την ΡΑΕ, συνιστά απλώς …μια-δυο απλωτές καταμεσής στο πέλαγος!

Δεν μας έπιασε ποιητική διάθεση, αλλά όπως προκύπτει από την ίδια την κατανομή της εγκατάστασης ισχύος ανά κατηγορία ΑΠΕ που αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μόνο ένα …fast track μας σώζει, αν δει κανείς τα νούμερα. Κι αν μας σώζει, βεβαίως, το fast track, αφού θα πρέπει να δούμε στην πράξη την εφαρμογή του σχεδίου Παμπούκη…

Σύμφωνα με την απόφαση για την κατανομή:

-Στα υδροηλεκτρικά, ως το 2014 προβλέπεται η λειτουργία έργων ισχύος 3.650 μεγαβάτ, εκ των οποίων τα 250 μεγαβάτ από μικρά υδροηλεκτρικά, ισχύος 15 μεγαβάτ.

Για το 2020, ο στόχος είναι 4.650 μεγαβάτ, με τα 350 μεγαβάτ εξ αυτών να αφορούν τα μικρά.

-Γεωθερμία: Υπολογίζονται 20 μεγαβάτ έως το 2014 και άλλα 100 έως το τέλος της δεκαετίας.

-Φωτοβολταϊκά: Έως το 2014 υπολογίζονται σε 1.500, εκ των οποίων τα 500 από αγρότες, τα 200 σε στέγες και τα υπόλοιπα 800 από άλλες εγκαταστάσεις. Στο τέλος της δεκαετίας, το σύνολο των φωτοβολταϊκών προβλέπεται να είναι 2.200 μεγαβάτ, με 750 μεγαβάτ από αγρότες, 350 μεγαβάτ από στέγες και 1.100 μεγαβάτ από άλλες χρήσεις.

-Ηλιοθερμία: Η τεχνολογία που συνδυάζει την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω και της αποθήκευσής της, σε συνδυασμό και προς άλλα παραδοσιακά καύσιμα, εκτιμάται ότι σε 4 χρόνια θα έχει εγκατεστημένα 120 μεγαβάτ, καθώς και άλλα 130 έως το τέλος του 2020.

-Αιολικά: Συμπεριλαμβανομένων των θαλασσίων πάρκων, για το 2014 τα εγκατεστημένα προβλέπονται σε 4.000 μεγαβάτ και έξι χρόνια αργότερα σε 7.500 μεγαβάτ.

-Βιομάζα: Για την βιομάζα προβλέπεται η εγκατάσταση 200 μεγαβάτ έως το 2014 και άλλων 150 έως το τέλος του έτους.

Τι έχουμε τώρα στη διάθεσή μας;

- Στα υδροηλεκτρικά, καταρχήν φαίνεται ότι στον χάρτη των ΑΠΕ μπαίνουν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, αν και η τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας δεν είναι προνομιακή όπως των μικρών, η οποία φτάνει τα 87,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένα υδροηλεκτρικά ισχύος 3.020 μεγαβάτ, ενώ τα μικρά είναι συνολικά 184 μεγαβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Με στόχο τα 4.300 μεγάλα έως το 2020 αλλά και τα 350 μικρά, φαίνεται ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός για τις νέες μονάδες που θα ενταχθούν. Ήδη η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να εντάξει 650 μεγαβάτ μέσα στην πενταετία, έχει στον ορίζοντα το μεγάλο αντλητικό υδροηλεκτρικό των 800 μεγαβάτ στον Αχελώο, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικές επενδύσεις-μαμούθ στους σχεδιαμσούς (λ.χ. από τον όμιλος ΓΕΚ-Τέρνα για μερικες χιλιάδες μεγαβάτ)

- Η γεωθερμία δεν υπάρχει στον χάρτη, ωστόσο πρόσφατα δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες περιοχές στην χώρα.

- Τα φωτοβολταϊκά είναι ο κατ’ εξοχήν αναπτυσσόμενος τομέας στις ΑΠΕ και αισίως η εγκατεστημένη ισχύ έχει προσεγγίσει τα 80 μεγαβάτ. Ο επιχειρηματικός Σύνδεσμος του κλάδου αλλά και οργανώσεις όπως η WWF Ελλάς έχουν ζητήσει πολύ μεγαλύτερα νούμερα, ακόμη και πάνω από τις 4.000 μεγαβάτ έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον από τον αγροτικό και τον ιδιωτικό τομέα.

- Στην ηλιοθερμία προχωρούν σχεδιασμοί στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

- Στα αιολικά ο …χαμός! Ο τομέας είναι η ναυαρχίδα των ΑΠΕ, ωστόσο στην χώρα μας τον τελευταίο χρόνο η ανάπτυξή του είναι σχεδόν μηδενική, παρόλο που συνεχώς παρουσιάζονται νέα επενδυτικά σχέδια και οι αιτήσεις παραπέμπουν σε επενδύσεις ισχύος κάποιων δεκάδων χιλιάδων μεγαβάτ με προϋπολογισμούς αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αιτήσεις για αιολικά ξεπερνούν το ανώτατο όριο εγκατάστασης ισχύος όχι μόνον για το 2014 αλλά και για το 2020, αφού εκκρεμούν επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 16.500 MW, εκ των οποίων 11.000 MW χερσαία και 5.500 MW θαλάσσια.

Στο διασυνδεδεμένο σύστημα λειτουργούν μόλις 940 μεγαβάτ, αλλά η υλοποίηση των διασυνδέσεων νησιών όπως των Κυκλάδων (Κοπελούζος), του Βορείου Αιγαίου (Iberdrola/Ρόκας) και της Κρήτης (Κοπελούζος, ενώ ενδιαφέρεται και η Τέρνα) θα προσέδιδε άλλη δυναμική.

Σας κουράσαμε, σήμερα, με νούμερα, θέλοντας να δείξουμε ότι για την επίτευξη των στόχων, ειδικά από τη στιγμή που το βάρος της κατανομής πέφτει στα αιολικά πάρκα, η αποτελεσματική λειτουργία του fasttrack θα είναι καθοριστική. Και αξίζει εδώ να θυμηθούμε ότι οι επενδύσεις που θα περάσουν από το fast track εξαιρούνται της κατανομής, δηλαδή ακόμη κι αν έχουν καλυφθεί σε κάποια κατηγορία τα όρια, τα σχέδια δεν σταματούν…

Πηγή: www.energia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ηλία Ηλιού 7-9, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Tηλ: 6948484595

Ποιο επαγγελμά μου ταιριάζει?

Ποιο επαγγελμά μου ταιριάζει?
Βήματα επαγγελματικού προσανατολισμού

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ Φαρμακεία Αγρινίου

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ Φαρμακεία Αγρινίου
Κάντε κλίκ στην εικόνα

Blog Archive

Αναγνώστες

About Me

agriniomag
Παπαθανασίου Κωνσταντίνος, Κοτρολός Νικόλαος, Νέλλη Παρμάκη, Email: agriniomag@gmail.com
Προβολή πλήρους προφίλ