ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τηλ:2641044320

Καλέστε μας για μια δωρεάν μελέτη

Καλέστε μας για μια δωρεάν μελέτη
Εμπιστευθείτε μια τοπική εταιρία που σας εγγυάται μια σωστή και αξιόπιστη εγκατάσταση

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΦΥΣΙΚΟΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΦΥΣΙΚΟΣ
Tηλ. Επικοινωνίας 6946946832
Από το Blogger.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ

Aitoloakarnania Blogs
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Ξεκινά το πρόγραμμα ανάθεσης εκπόνησης μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική στους οικισμούς και στις εκτός οικισμών περιοχές σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους της χώρας, με την πρώτη προκήρυξη 14 μελετών σε 14 Περιφερειακά Διαμερίσματα τέως Νομών αντιστοίχως. Πιο συγκεκριμένα στα Περιφερειακά Διαμερίσματα: Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Αχαΐας, Ηλείας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου και Σύρου προκηρύσσονται μελέτες για τη συμπλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου δόμησης για την κατοικία με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες.  
 
Οι εξειδικευμένοι κανόνες δόμησης που θα παραχθούν για κάθε περιοχή της χώρας, καλούνται να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του σχεδιασμού, όπως είναι η προσαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής δόμησης και των συστημάτων ΑΠΕ στα αρχιτεκτονικά πρότυπα κάθε τόπου.
 
Παράλληλα, θα πρέπει να επιτρέπουν την ένταξη της νέας αρχιτεκτονικής όπου αυτή συγκροτεί εμπεριστατωμένη εναλλακτική πρόταση
 
Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει:
 
-  στη διαφύλαξη του σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής,
 
-  στην προώθηση των αρχών της οικολογικής δόμησης
 
-  στη διαφάνεια στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, με την παραγωγή ενός συνόλου κανόνων-οδηγιών που θα κατευθύνει τους μελετητές και τα αρμόδια όργανα αρχιτεκτονικού ελέγχου, με τρόπο αντικειμενικό.
 
Υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν εκατοντάδες μελετητές διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ειδικοί επιστήμονες για το τοπίο και τη βιοκλιματική δόμηση. Το εύρος της εμπειρίας και ειδικοτήτων που απαιτούνται θα συνδράμει στη δημιουργία συμπράξεων μελετητών.
 
Οι αναθέσεις θα προκύψουν μετά από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό όπως ορίζουν οι διατάξεις του νόμου 3316/2005. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτούν οι περιλήψεις των προκηρύξεων στον Ελληνικό Τύπο. Οι διαδικασίες ανάθεσης των πρώτων 14 μελετών θα γίνουν έως τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ η παραλαβή και των 48 μελετών προβλέπεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2012. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).
 
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα παραδοτέα θα περιλαμβάνουν και σχέδιο Προεδρικών Διαταγμάτων ώστε να μην καθυστερήσει η θεσμοθέτηση τους. Οι «οδηγοί» δόμησης για κάθε περιοχή θα είναι προσβάσιμοι ηλεκτρονικά στους πολίτες και στους αρμόδιους φορείς.
 
Με την ευκαιρία της έναρξης από το ΥΠΕΚΑ του προγράμματος εκπόνησης 48 μελετών για τη θεσμοθέτηση βασικών μορφολογικών - αρχιτεκτονικών κανόνων δόμησης και σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους της χώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε:
 
«Είμαι χαρούμενος που ξεκινάει ένα μεγάλο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα προσδιορίζονται οι βασικές αρχές αρχιτεκτονικής που στο εξής θα χαρακτηρίζουν τις νεοαναγειρόμενες οικοδομές. Επιδιώκουμε σε κάθε Διαμέρισμα, σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, η από εδώ και στο εξής δόμηση να λαμβάνει υπόψη τα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, να προστατεύει το περιαστικό τοπίο από ανάρμοστες κατασκευές να προσαρμόζεται στα υπάρχοντα ιστορικά οικιστικά σύνολα χωρίς να τα προσβάλλει».  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ηλία Ηλιού 7-9, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Tηλ: 6948484595

Ποιο επαγγελμά μου ταιριάζει?

Ποιο επαγγελμά μου ταιριάζει?
Βήματα επαγγελματικού προσανατολισμού

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ Φαρμακεία Αγρινίου

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ Φαρμακεία Αγρινίου
Κάντε κλίκ στην εικόνα

Blog Archive

Αναγνώστες

About Me

agriniomag
Παπαθανασίου Κωνσταντίνος, Κοτρολός Νικόλαος, Νέλλη Παρμάκη, Email: agriniomag@gmail.com
Προβολή πλήρους προφίλ